Dementie en incontinentie


Wist je dat ongeveer 1 op 2 personen met dementie last heeft van incontinentie? En in woonzorgcentra zijn het zelfs 9 op 10 personen met dementie. Bij personen met dementie spreken we van aandrangincontinentie. Er bestaan heel wat oplossingen, maar voor iemand met dementie zijn ze niet altijd evident. Lees hier meer over de aanpak als zorgverlener.

wat is aandrangincontinentie?

Bij dit type urineverlies is een duidelijke oorzaak vaak moeilijk aan te wijzen. Meestal ligt een combinatie van een prikkelbare blaas en het slecht kunnen samentrekken ervan aan de basis van het probleem. Je leeftijd speelt hier een belangrijke rol, want bij ouderen komt een overactieve blaas vaker voor. Dit maakt ook dat je een stuk vaker moet plassen en soms overvallen wordt door plotselinge aandrang.

Aandrangincontinentie kan ook veroorzaakt worden door veranderingen in het hersengebied waar het ophouden van je plas wordt geregeld. Ze kunnen samengaan met andere hersenaandoeningen, zoals dementie of een beroerte. Door een verstoring in je zenuwstelsel ben je je blaas niet meer helemaal de baas. Lees meer over de verschillende soorten incontinentie.

Wil je graag weten wat je kan doen als zorgverstrekker om de levenskwaliteit van je patiënt te verhogen? Enkele eenvoudige ingrepen maken al een wereld van verschil:

  • Zorg voor een afvalemmertje in de badkamer en het toilet.
  • Vervang het normale ondergoed door incontinentieslips.
  • Pas de badkamer en het toilet aan en zorg voor gemakkelijk herkenbare signalen.
  • Informeer je over technologische assistentie, bijvoorbeeld om je eraan te herinneren dat je een inlegverband moet wisselen of naar het toilet moet gaan

Lees meer over aangepaste hulp bij dementie en incontinentie in de thuissituatie.

aanbod incontinentieproducten

Goed heeft een uitgebreid aanbod aan incontinentieproducten.
Met onze keuzewijzer kan je al een idee krijgen van het meest geschikte materiaal.
Bij vragen kan je ook steeds terecht bij onze incontinentiespecialist. Maak een afspraak.