Actief laten leven


Als zorgprofessional of mantelzorger van iemand met dementie heb je misschien de neiging om heel wat zaken uit handen te nemen en zelf te doen. Probeer echter om de persoon met dementie zo zelfstandig en actief mogelijk te laten leven. Dat bevordert het gevoel van waardigheid en de levenskwaliteit. Onderstaande tips kunnen je hierbij helpen.

  • Gebruik visuele hulpmiddelen. Hang eenvoudige pictogrammen of duidelijke kalenders op: in de woonkamer, naast het bed, in de badkamer … dit helpt iemand met dementie om zich te oriënteren.
  • Hou de hersenen actief. Voldoende beweging, sociaal actief blijven en cognitieve uitdagingen houden het brein van iemand met dementie actief. Hoe meer delen in de hersenen worden aangesproken, hoe beter.
  • Bewegen blijft een aanrader. Zorg voor regelmaat. Zo voelt iemand met dementie zelf aan dat sporten en fit blijven een essentieel onderdeel van de dag is. Dat kan ook binnenshuis: elke dag een paar oefeningen doen met halters of een pedalo bijvoorbeeld. Hou steeds rekening met wat nog mogelijk is. Forceer niemand om dingen te doen die hij of zij niet aankan.
  • Een persoon met dementie die vroeger actief was, kan zich snel gaan vervelen als hij zijn hobby’s niet meer kan uitoefenen. Tijd die vroeger werd gevuld met bijvoorbeeld lezen of puzzelen is nu leeg. Probeer hem/haar zoveel mogelijk te betrekken bij alledaagse activiteiten. Of zorg voor een nuttige of ontspannende bezigheid, zoals samen een spelletje spelen of een wandeling maken.
  • Vaak kunnen personen met dementie nog zelfstandig naar buiten. Zeker in een beginnend stadium. Laat de patiënt een persoonlijk alarm met locatiebepaling dragen. Door een druk op de alarmknop krijg jij of een zorgcentrale automatisch een noodoproep.
  • Voorzie alle kleding met identificatiegegevens (naam, wie te contacteren) of voorzie een armbandje met de gegevens of identificatiekaartje.
  • Op een prikbord aan de deur kan je belangrijke boodschappen als ‘vergeet je sleutels niet’ opschrijven of een pictogram met een sleutel voorzien.
  • Stimuleer eten en drinken. Een persoon met dementie heeft vaak hulp nodig bij het eten en drinken. Soms wil iemand niet meer eten, of soms kan het gewoon niet meer. Wie dementie heeft, houdt vaak de mond dicht, duwt het bestek weg of draait het hoofd weg. Als eten met een bestek niet meer lukt, kan je eten aanbieden dat met de vingers kan gegeten worden. Dat kan ook met zachte stukjes groente, aardappel en vlees.
  • Geef iemand met dementie ’s avonds geen cafeïnehoudende dranken: die zorgen vaak voor een minder vaste slaap.

Lees ook onze tips om goed te communiceren met iemand met dementie.